Overbevisende barnevernteorier!

Bilde: Illustrasjonsbilde, Gettyimages

Overbevisende barnevernteorier!

Praktisk barnevern kan i dag ofte sammenlignes med gamle dagers heksekunst. Hvordan kan du lese nærmere om her.

Publisert: 1. november 2016


I går skrev jeg om at det kan finnes alternative teorier til de barnevernet benytter i dag, og pekte på at en barnevernleder nylig var blitt overbevist om et nytt menneskesyn. I hvert fall på et lite viktig området, som betydningen av den biologiske familie.

Jeg vil i dag gå nærmere i dybden på trolldommen som kan ligge bak, at også pedagoger og psykologer kan gå i tottene på hverandre, og komme til stikk motsatt resultat.

Killens teorier

Kari Killen skrev en artikkel tidligere i år, som delvis kan være illustrerende for mine synspunkter.

Killen er en av norges fremste barnevernsteoretikere, og enhver bør ha respekt for innsikten hun har. Jeg har det selv, men mener absolutt ikke at hennes fremstilling er den eneste gyldige.

Killen har nok rett i alt hun skrev også denne gang, men unnlot å nevne det viktigste; nemlig at hun bare beskriver et lite og alternativt kikkehull til den store verden vi har. Samt at det kan være forskjell på liv og lære.

Ved å se gjennom andre hull, kan du like godt se andre bilder. Det er det eneste poenget jeg har. Samt at disse alternativene endatil er mye billigere.

Den eneste sannheten

Virkeligheten kan alltid beskrives annerledes, og de fleste kan bli overbevist om det meste, bare retorikken gir tilstrekkelig med klang.

I rettsfilosofien sier vi at gjeldende rett ikke er absolutt og bare ett bestemt resultat, men det resultat som til en hver tid har de beste argumenter for seg.

Inntil i dag, synes Killens resonnementer ha fått stått uimotsagt i store deler av den norske barnevernetat.

Det er ikke tilfeldig. Retorikken og fortolkningskunsten ligner håndverksdisiplinen som de lærde prester benyttet tidligere, i overbevisningen om at bibelens ord stod over alt.

I dag kaller vi dette fundamentalisme, i hvert fall når det dreier seg om andre religioner enn vår egen.

Tilknytningsteoriene

En av hovedteoriene som er postulert er den såkalte tilknytningsteorien.

Tilknytningsteorien er blitt
benyttet i de fleste norske barnevernssaker de siste årene. I hvert fall der det offentlige har tatt omsorgen for barn, og plassert dem i beredskaps- eller fosterhjem.

Denne teorien skal i følge Killen integrere flere andre teorier på en gang; blant annet etologi, (læren om dyrenes utvikling og overlevelse), psykodynamisk teori, (hvor han luket ut de mest tvilsomme sider ved psykoanalytisk tenkning), system teori (han tok fatt i det første systemet, mor-barn), kognitiv teori, og utviklingspsykologi, samt hjerneforskning og traumeforskning. Hva mer kan det bli?

Jo utviklingspsykologi og biologi, ja endatil nevrobiologi legger Killen til.

Hvilken idiot må du være for å ikke bli overbevist om alt det her, eller tror du at du vet mer enn norges barnevernelite?

Jeg vet, og jeg så med en gang da jeg studerte artikkelen, at epigenetikk var glemt av Killen denne gang.

Latin på norsk

I religiøse sammenhenger bentytter en som nevnt ord som fundamentalisme, mens vi i jussen kaller vi det rettspositivisme (eller rettsoptimisme).

Vi jurister benytter dette begrepet i forhold til juristers tilsvarende skråsikre resonnement, riktignok på juridisk og ikke psykologisk faglig grunnlag.

På 70-tallet og fremover endret imidlertid stadig flere jurister standpunkt, slik barnevernlederen fra Kongsberg nå nylig har gjort, i søken etter den eviggyldige og «korrekte» sannhet.

Stadig flere, og spesielt ved Universitetet i Bergen på 90-tallet under ledelse av bl.a. professor dr. juris og dr. philos David Doublet og professor Jan F. Bernt, utviklet læren seg om den dynamiske rett; herunder at retten bare er den rett som har de beste argumenter for seg til enhver tid.

Rettsrealismen kalte de det og den var internasjonal, og jeg var den gang selv elev.

Barnevernets bruk av Killens doktrine, som forsiktig sagt er alt som hva vanlige barnevernarbeidere ikke forstår, kan sammenlignes med juristenes rettspositivsme for flere ti-år siden her i Norge.

Jeg har skrevet om dette i mange år, og er endatil blitt klaget inn av myndighetene til advokatenes disiplinærutvalg flere ganger, for det jeg har skrevet om teoriene barnevernet har benyttet. Blant annet har jeg benyttet overskrifter som
"Norsk på latin" (2015) Erasmus Barnevernus (2013), men advokatstanden har hittil støttet meg og klagene er blitt ansett grunnløse.

Her. kan du lese mer om siste klagesak, som fortsatt er til behandling i klagesystemet.

Tryllestaver

I verktøykasser Killen har levert til det norske barnevern, ligger nå alt fra indre arbeidsmodeller, Working Model of the Child Interview (WMCI) og og andre mentaliseringsevneverktøy, til lister med tegn og signaler som de i Norge som jobber med barn, skal kjenne til og løpende holde opp mot foreldre og barn i søket etter omsorgssvikt.

Dette er nåtidens tryllestaver, som skal kunne benyttes og gi svar på alt.

Takk og pris for at det også finnes en opposisjon med fornuften i behold, som ikke alltid deler oppfatningen til resten av flokken, om keiserens nye strålende klær.

Barn er og skal være, forskjellige, og det samme gjelder foreldre. Et eksempel på opposisjon kan du lese nærmere om
her.

Senest i dag kontaktet en frustrert småbarnsmor meg, og fortalte at hun for andre gang i løpet av noen få måneder hadde blitt innkalt til barnevernet for å bli filmet for nytt WMCI-intervju.

Jeg forstod at hun scoret veldig bra på det som var forrige gang. Da ville vel saksbehandler forsøke på et intervju med lavere score tenkte jeg, og frarådet på det sterkeste en slik ekstraomgang.

Killens teorier er vel bare, i hvert fall denne om WMCI-intervju, for å benytte vitenskpsfilosens begrepsbruk; en ren hypotese.


Alle skal med - unntatt èn stand

Tidligere i år skrev Killen at hennes arbeid har omfattet arbeid ved helsestasjoner, i rusomsorgen, foreldre-barn institusjoner, barnehager og voksenpsykiatri, så vel som tverrfaglig undervisning, og konsultasjon, og alt skal ha vist henne at det er behov for et felles teoretisk grunnlag for alle yrkesgrupper som møter foreldre og barn, både tidlig i barnets liv og senere.

Det samme skulle gjelde jordmødre, helsesøstre, barnehagelærere, barneleger, barnepleiere, barnetannleger, barnevernsarbeidere, fysioterapeuter, leger, lærere, psykologer, sosionomer, m.fl., ja alle unntatt en gruppe; nemlig juristene, dvs. advokatene og dommerne som daglig jobber med barnesaker i rettssystemet.

Det siste forstår jeg godt. De ville nok aldri blitt overbevist, om de fikk nærmere skolering i hva som skulle ligge bak disse teoriene.

.

Talekunst

Det er bare å ta det i bruk, skrev Killen i den samme artikkelen, altså så sent som for noen måneder siden, så viste hun samtidig til Killén, 2010, 2012a, 2012 b, 2015 m.m.

Retorikken kan assosieres med den mange andre benytter i dag, når de vil ha gjennomslag for ønsker de har. "Jeg har rett, dere andre må bare se det - og når dere benytter det så ser dere hvor bra det er", sier Killen.

Hvem husker vel ikke T5PC, WGI og de andre pyramidene for litt over 10 år siden, og at over 500.000 nordmenn ble lurt for penger. Ja hver av dem for minst 10.000 kroner. Titusener var sint på meg i flere år etterpå, til tross for at det viste seg at jeg hadde rett, og at det nettopp var norgeshistoriens største svindel.

Heldigvis ser vi stadig oftere kresne sakkyndige, advokater og dommere, som ikke lar seg overbevise om hva som helst.


Advarsel mangler

Killens teorier er mange, og det er interessant lesing, og min kritikk går bare på at de burde hatt rødt advarseltegn på, for de som ikke er tilstrekkelig skolerte eller reflekterte.

Det må være tydelig stempling, slik at alle de som skal jobbe for norsk barnevern, forstår at dette bare er et av mange kikkehull til verden.

Advarselmerket på teorien kunne vært noe slik som at teoriene ikke måtte benyttes av andre enn de som har tilsvarende utdannelse som Killen selv.

Med dette for øyet, er jeg ellers enig i alt Killen skriver og anser henne som en av landets fremste barnevernsspesialister. Teoriene kunne gitt Norge et svært godt barnevern, men da måtte studiet ha blitt utvidet for de ansatte fra dagens 3 år, til i hvert fall det doble. Dagens problem, er at de ansatte som benytter teoriene, så vidt har noe mer enn videregående skole.

Det eneste som kreves for å benytte for eksempel WMCI-intervju i dag, er to dager med kurs. Den ene dagen er det teori og den andre dagen er det praksis, og det er heller ingen eksamen. Her kan du være både fyllesjuk og sove under forelesningen, og du får endatil lønn bare ved å være der. Les mer om det
her.

University of Kentucky publiserte nylig, at mye av det Killen egentlig fremfører, burde utforskes nærmere. Den gode og samstemte forskningen, skal visstnok mangle. Les mer om det her.

Advokater skal ikke ti stille

En psykolog og fagkyndig medlem av retten sa til meg i prosedyre på vestlandet for noen uker siden: Sylte, dette kan du ikke si du, er ikke psykolog.

Det er feil, svarte jeg, jeg er bare ikke autorisert av myndighetene.

Så ba jeg vedkommende følge med, og la dem med talerett prosedere saken videre.

Jeg avsluttet naturlig nok min prosedyre, med å fortelle at mitt alternativ var langt billigere.


Les flere av våre artikler her.

Del denne siden: