Regjeringen foreslår at barnevernstiltak skal bli forsvarlige

Regjeringen foreslår at barnevernstiltak skal bli forsvarlige

Publisert: 2. september 2013


Barn7

REGJERINGEN FORESLÅR AT BARNEVERNSTILTAK SKAL BLI FORSVARLIGE!


Av advokat Olav Sylte
olav@advokatsylte.no

Ytring
Regjeringen foreslår nå å endre barnevernloven, slik at det inntas en egen bestemmelse som sier at tjenester og tiltak som velges skal være forsvarlige. Således er det uttalt at:

Barnevernloven inneholder ingen uttrykkelig bestemmelse om at tjenester og tiltak som ytes av barnevernet skal være forsvarlige. Selv om loven ikke inneholder en slik eksplisitt bestemmelse, er det likevel ikke tvilsomt at barnevernet har plikt til å yte tjenester og tiltak som er faglig forsvarlige.

Til tross for dette så foreslås det altså at lovsamlingen gjøres enda tykkere. Det er vel vi advokater som leser denne lovsamlingen, som skal minnes om det da.

Problemet med at barneverntjenesten i mange tilfeller har handlet uforsvarlig og som vi har sett omtalt i media og i ulike undersøkelser de siste årene, løses ikke ved at det lages en egen lovtekst som advokater leser, og som sier at dette ikke skal fortsette. Det hjelper overhode ikke for noe som helst. Muligens letter det på samvittigheten for noen som mener at skoen trykker et annet sted.


Hele 50 instanser ble kontaktet av departementet med anmodning om å gi uttalelse før forslaget ble endelig. Tilnærmet alle støttet forslaget, hvilket jeg finner noe underlig. Instansene var blant annet:

Atferdssenteret, Bufdir, NOBO, Statens helsetilsyn, Diakonhjemmets Høgskole, Høgskulen i Volda, Fylkesmannen i Oslo- og Akershus, Fylkesmannen i Buskerud, Fylkesmannen i Hedmark, Fylkesmannen i Vest-Agder, Fylkesmannen i Vestfold, Fylkesmannen i Nordland, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Fylkesnemndene, FO, Psykiatrisk klinikk v/helse Nord-trøndelag, Asker kommune, Oslo kommune, Bergen kommune, Frogn kommune, Molde kommune, Oppegård kommune, Randaberg kommune, Rennesøy kommune, Songdalen kommune, Søgne kommune, Trondheim kommune, Volda kommune, Barnevernsproffene, Norsk Barnevernsamband, Fosterhjemsforeningen, Advokatforeningen, HelsedirektoratetAutismeforeningen i Norge, Foreningen trygt barnevern, Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM), Mira-senteret, Norsk psykologforening, Norsk sykepleierforbund, NHO service, Redd Barna, Sametinget, UNICEF Norge, Unge Duer og NOVA.


Barneombudet var en de svært få som antakeligvis hadde lest gjennom og tenkt over forslaget. Barneombudet var ihvertfall ikke helt enig, og mente at departementet i stedet for å foreslå et krav om forsvarlighet, burde foreslå at barnevernloven skulle gjøres til en rettighetslov. Videre mente Barneombudet at:

Faren ved et forsvarlighetskrav er at man beveger seg bort fra individuelle vurderinger og over til mer generelle og standardiserte barnets beste-vurderinger. Det er viktig at man ikke ser hen til det medisinske forsvarlighetsbegrepet, men til det individuelle barnets beste. Ombudet er opptatt av at utførelsen av tjenestene og tilsynet med dem, ikke må gjøres ut i fra en nedre forsvarlighetsgrense. Formålet i § 1-1 i barnevernloven må ses i sammenheng med § 4-1 i barnevernloven og artikkel 3 i barnekonvensjonen. Et eventuelt forsvarlighetskrav i barnevernloven bør etter vår mening utdypes videre for å romme disse perspektivene.»

Jeg er enig med Barneombudet (og ikke min egen forening) i at det ikke nytter å lage et A4 begrep og forsøke å håndtere alle barn ut fra dette. Barn er forskjellige!

barn, barnevernet, regjeringen, barnevernstiltak, forsvarlig, forsvarlige, forsvarlighetskrav, unge duer, nova, unicef, sametinget, redd barna, mira-senteret, bufdir


Del denne siden: