Myndighetenes "fiktive" barneperspektiv!

Myndighetenes "fiktive" barneperspektiv!

Rette har avsagt dom ut fra barnets perspektiv. Det godtar ikke norske myndigheter.

Publisert: 20. oktober 2016


Utlendingsnemndas direktør Ingunn-Sofie Aursnes, skrev nylig i «Tidsskrift for familierett, arverett og barnevernrettslige spørsmål» om temaet barneperspektiv. Hun skrev om barneperspektivet i klagesakene fra UDI, og det hun skrev burde hatt et rødt varselmerke om at det hun skrev var "fiktivt".


Aursnes unnlot å nevne et av de største problemet vi ser; nemlig tilfellene hvor myndighetene frarøver barnet dets foreldre, ved å sende dem tilbake til deres hjemland - og gjerne i kombinasjon med at barnet selv plasseres i norsk fosterhjem.


Oslo tingrett avsa den 19.6.16 dom i en slik sak, etter klage over UNE-vedtak angående utvisning av ei mor.


UNE hadde utvist henne, fordi hun hadde begått straffbar handling som medførte 5 måneder fengsel. Hun ble uttransporter straks dommen var sonet, og barnet ble plassert i fosterhjem.


Som følge av dette, mistet barnet straks kontakten med sin mor. Som vanlig i slike saker, ble det heller ikke denne gang gitt utsatt iverksettelse. Dette til tross for at barnet bønnfalt om å få beholde sin mor.

Tingretten mente nå i sommer at UNEs vedtak var ugyldig, og opphevet hele vedtaket - men ikke av hensyn til mor. Det var hensynet til barnet som lå bak, og dets behov for sin mor - eller det Aursnes omtaler som barnets perspektiv. Avgjørelsen var helt korrekt - ut fra et riktig barneperspektiv.

Utlendingsmyndighetene strittet imidlertid igjen imot, og anket dommen til lagmannsretten. Dom forventes å falle der om ca. ett år.

Det er grunn til å tro at barnet igjen vil få medhold, og det er like stor grunn til å anta at utlendingsmyndighetene da vil anke videre til Høyesterett - og tiden går.


Det er en fattig trøst at domstolen tar barnas perspektiv, når utlendingsmyndighetene selv stritter så kraftig i mot - og gjør at barnet uansett ikke får tilbake sin mor.

Dette her nevnt hører også med i en artikkel om utlendingsmyndighetenes barneperspektiv.


Du finner flere av våre artikler her.




Del denne siden: