Skattefradrag etter skjæringstidspunktet

Skattefradrag etter skjæringstidspunktet

Skattyter fikk medhold i at skattekontoret ikke skal bry seg om hvem som betaler renter til banken etter skjæringstidspunktet.

Publisert: 11. mai 2017

Skattekontoret skal ikke blande seg inn i hvem av ektefellene som skal ha rentefradraget ved skifteoppgjøret, for renter etter skjæringstidspunktet. Dette styres overfor skattemyndighetene av partenes ansvar overfor banken, og det er irrelevant hvem av partene som de facto har betalt rentene på boliglånet. "Skattyter har fått fullt medhold" stod det derfor naturlig nok i brevet jeg mottok for noen dager siden. Det ble avslutningen på et langvarig skifteoppgjør som har vart i 3 år.

Bakgrunnen for saken
Kvinna nektet å flytte ut av parets felles bolig ved separasjonen, men leide i stedet ut halvparten av boligen og fortsatte å bo der selv. Først var det èn rettssak om eierprosentene til boligen og dernest en ny om etteroppgjøret (pro contra). Her påstod kvinna blant annet at hun hadde betalt løpende på huslån mer enn hennes eierandel skulle tilsi og mer enn hennes ansvar overfor banken. Saken endte med dom i fjor, hvor hun ble dømt til å betale mannen over 300.000 kroner (15-183939TVI-TONS).

Kvinna hadde også under skifteoppgjøret kontaktet skattekontoret og fått dem til å endre ligningen til min klient. Skattekontoret mente at hun skulle ha fradrag for renter i samsvar med hennes faktiske betaling av renter ved bankoverføringer fra egen konto. På denne måten fikk kvinnen egentlig "mer" ved skifteoppgjøret, ved høyere skattefradrag, enn dommen fra tingretten i skifteoppgjøret skulle tilsi.

Klagesaken
Endringsvedtaket ble påklaget til Skatteklagenemnda og det var svar på denne klagen jeg mottok nå. I klagen ble det bl.a. anført:

"Det fremgår av Lignings ABC pkt. 12.2.4 at:

Gjeldsrenter påløpt i året for separasjonen/skilsmissen kan føres til fradrag hos den ektefelle som har betalt rentene såfremt begge er enige. Er de uenige skal gjeldsrenter påløpt etter samlivsbruddet føres til fradrag hos den som er ansvarlig for gjelden. Er begge ektefeller ansvarlig for gjelden, fordeles gjeldsrentene likt så fremt det ikke foreligger opplysninger om at ektefellene hefter ulikt for gjelden.

Klagen innebærer at en ber om å få lagt ansvarsfordelingen for renteforpliktelsene til grunn for ligningen,og ikke det som anføres å være faktisk betaling ettersom dette er bestridt av klager. Klager anfører som det fremgår at han inter partes har betalt rentene gjennom pro contra oppgjøret under det løpende skiftet og også for perioden frem til oktober".

Så enkle er reglene og de kjenner ikke engang alle i skattevesenet til, selv om det fremgår av deres egen ABC. Det er egentlig skremmende, for denne problemstillingen dukker opp i alle skifteoppgjør.

Del denne siden: